Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

PUCANJE PLODOVA TREŠNJE

Najefikasnija zaštita se postiže postavljanjem pokrovnih konstrukcija tako što se pokriva gornja strana stabala, dok se bočne ostvljaju slobodne radi nesmetane cirkulacije vazduha

Pucanje plodova trešnje izazvano kišom jedan je od problema koji zaokuplja mnoge proizvođače ovog voća. U područjima sa većom količinom padavina u periodu sazrevanja često predstavlja ograničavajući faktor za uspešnu proizvodnju. Prema navodima stručnjaka, u pojedinim godinama kod osetljivih sorti može biti i do 90 odsto ispucalih plodova koji nisu pogodni za potrošnju u svežem stanju, a veoma su podložni i pojavi truleži.

 

Razlikuju se tri tipa pucanja plodova. Prvi se prepoznaje po kružnim ili polukružnim pukotinama koje se nalaze oko peteljkinog udubljenja. Drugi čine pukotine istog oblika ali se pojavljuju na vrhu ploda, dok se treći tip ispoljava u obliku dugih, nepravilnih i često dubokih pukotina koje nastaju sa strane ploda. Prva dva tipa mogu se javiti znatno pre berbe, pa tkivo oko njih može da oplutavi, čime se sprečava pojava truleži ploda. Međutim, treći tip, odnosno duboke pukotine sa strane ploda javljaju se kasnije i podložne su pojavi truleži.

 

U pogledu tipova pucanja plodova postoje razlike između sorti. Tako je kod većine ova pojava najviše izražena na vrhu ploda. Jedan od razloga za to je što se posle prestanka kiše kapljice vode obično duže zadržavaju na vrhu ploda, zbog čega je on duže izložen vlaženju.

S.Malinović

Maj 2016.