Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

BUJA BAKTERIOZNA PLAMENJAČA

Vlažno i toplo vreme pomaže parazitu, a bolest brzo širi a teško suzbija, jer još uvek nema efikasnih preparata

Retke su vegetacije kada se u jabučnjacima ne otkriju stabla sa prepoznatljivim simptomima bakteriozne plamenjače. Bolest prouzrokuje bakterija Erwinia amylovora, pa često i nju  nazivaju ervinija. Oboleli delovi najpre venu, zatim se suše i nekrotiraju. Zaraženi listovi ostaju na grani, a njen vrh se često povija u vidu pastirskog štapa, što je najsigurniji znak da je bakterija zarazila voćku. Pri visokoj relativnoj vlažnosti vazduha niz grane se sliva slatka, lepljiva tečnost - bakterijski eksudat, karakterističan znak ove bolesti.

           Teško se suzbija a brzo širi

   Baktriozna plamenjača je prilično opasna bolest - brzo se širi a teško suzbija, jer ne postoje efikasni hemijski preparati. U zaštiti se moraju kombinovati mehaničke, hemijske i biološke mere borbe.

   Šta u toku vegetacije valja uraditi u zaraženim voćnjacima?

   Čim se otkriju prvi znaci bolesti, odmah treba ukloniti sve obolele biljne delove. To se radi odsecanjem tih delova, ali na 20 do 30 centimetara ispod mesta zaraze. Posle svakog reza makaze valja dezinfikovati alkoholom, deblje rane premazati kalemarskim voskom, a zaražene biljne delove izneti i odmah spaliti. Posle grada, olujnih vetrova, pljuskovitih kiša, koji nisu retkost u našim voćarskim regionima,  potrebno je da se u roku od 24 sata voćke oprskaju hemijskim preparatima koji će zaštititi ozlede i ubrzati oporavak stabala.   

   Voćnjake ne treba prekomerno navodnjavati. Ako se zalivaju, to se radi natapanjem ili zalivanjem u brazde, nikako orošavanjem. Vodopije i izdanci se  tokom vegetacije obavezno uklanjaju.

   Kako smo već napomenuli, zaštita hemijskim preparatima ne daje zadovoljavajuće rezultate u suzbijanju E. amylovora. Najbolji su fungicidi na bazi bakra, ali se oni ne smeju koristiti u vegetaciji jer u uslovima povećane vlažnosti mogu da budu fitotoksični.

 

S.M.

Juli 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 555.