Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

VAŽNO OBAVEŠTENJE

Poštovani čitaoci i pretplatnici časopisa “Dobro jutro”,

Zbog problema koji i sami imamo pri pretrazi sajta www.dobrojutro.info u pretraživaču, želimo da vas obavestimo da je problem vezan za sam Google i da na žalost mi nemamo uticaj na to. Tačnije, problem se javlja kod pojedinih ljudi koji su u nekom momentu kroz preuzimanja nekih programa, čitanju nekih sajtova, najčešće nesvesno preuzeli lažne ekstenzije za blokiranje reklama.

 

Preporuka je da se izbegava kucanje u pretrazivač i da kucate gore u adresu direktno https://dobrojutro.info dok se ne nađe način kako se osloboditi tog malvera.

 

Kompletnu listu malicioznih ad blocker ekstenzija (kao i broj onih koji su ih instalirali) čine:

AdRemover for Google Chrome(10M+ korisnika),

uBlockPlus (8M+ korisnika),

Adblock Pro(2M+ korisnika),

HD for YouTube (400K+ korisnika),

Webutation(30K+ korisnika).

AdGuardje obavestio Google o problemu sa malicioznim ekstenzijama, koje su u međuvremenu uklonjene sa Chrome Web Store-a. Međutim, korisnici se upozoravaju da neke i dalje mogu biti skrivene.

 

Prema navodima AdGuard Researcha, malver prikuplja i šalje istoriju pretrage, kao i druge lične informacije korisnika, na server. Server potom šalje komande pregledaču, sa neobičnom, ali na izgled bezazlenom fotografijom. Pregledač potom izvršava skripte koje se nalaze na slici. Kompanija sugeriše korisnicima da budu pažljivi kada traže odgovarajući ad blocker, kao i da pažljivo čitaju opise ekstenzija pre nego što ih preuzmu. Takođe, potrebno je proveravati da li ekstenzija stiže od pouzdanog autora ili kompanije, mada je i ovde potrebno biti oprezan jer su hakeri prilično umešni.  

 

Hvala vam na dosadašnjoj podršci i poverenju. Trudićemo se i dalje da Dobro jutrobude još zanimljiviji i raznovrsniji. Za sve predloge i pitanja stojimo vam na raspolaganju. Možete nas kontaktirati na dobrojutro.marketing@gmail.com, pretplata.nic@gmail.com, dobrilaradivojac.jutro@gmail.com kao i na našoj zvaničnoj facebook stranici https://www.facebook.com/revija.dobrojutro.

 

Redakcija časopisa Dobro jutro