Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

SUNCE BUDI PERENE

Lukovica se sadi na dubinu od oko 15 centimetara, odnosno najmanje dva puta veću od nje same, na dno rupe se prvo stavi sloj peska, rizla ili sitan šljunak

Posle sadnje lukovice treba zaliti, a zatim pokriti malčem ili  borovim iglicama, lišćem, slamom - da bi se zaštitile od smrzavanja. Da bi iz lukovica procvetale lepe lale, pre svega, treba odabrati sunčano mesto i propusno zemljište. Zemljište za sadnju lukovica treba pripremiti tako što se prekopa na dubinu ašova, rasturi humusno đubrivo, zemlja dobro isitni i na kraju izgrabulja, o čemu smo već pisali.
     
Podsećamo da je sama sadnja  jednostavna ukoliko se nabavi sadilica koja napravi savršenu rupu i izvadi zemlju. Lukovice možemo saditi i lopaticom. Prvo je potrebno da se  naprave sve rupe, pa se tek onda postavljaju  lukovice. Ukoliko imate grupu manjih lukovica možete da ih posadite u specijalnu plastičnu korpu i kasnije ih izvadite.
     
Lukovica se sadi na dubinu od oko 15 centimetara, odnosno najmanje dva puta veću od nje same. Razmak između lukovica, takođe, treba da bude njihova dvostruka širina. Na dno iskopane rupe se prvo stavi sloj peska, rizla ili sitan šljunak. Posle sadnje lukovice treba zaliti da bi se zemlja slegla i istisnuo vazdušni džep. Kada se posade, treba ih pokriti malčem, ili borovim iglicama, lišćem, slamom - da bi se zaštitile od smrzavanja.
     
Crne lale uz bele i - žute
     
Osnovno pravilo za biljke niskog rasta je da je najbolje saditi ih po ivicama leja, dok se visoke biljke sade u sredini ili zadnjem delu dvorišta. Ko nema veliki broj lukovica, malu grupu ne treba gusto da posadi. U bašti ne bi trebalo saditi manje od 15 lukovica lala. Kombinovanje boja je, ipak, najvažnije kod lala, jer uz malo mašte i nekoliko pravila mogu da se postignu neverovatni efekti.
     
Postoji nekoliko pravila ili predloga koje treba poštovati, sve ostalo je stvar ličnog doživljaja i izbora boja. Na primer, ružičaste lale (poput duple anželike) ne treba saditi u društvu belih, jer tako nežne boje ne dolaze do izražaja. Takođe, sve  popularnije crne lale (kraljica noći, zvezdana noć ili labrador) neće izazvati nikakav efekat ukoliko stoje same, a u društvu belih deluju predvidivo. Crne lale treba saditi uz žute!
     
Ružičaste i vatrenocrvene lale će izgledati najlepše uz narandžaste drugarice ili one u nijansi breskve. I ljubičasti muskari najlepše će izgleda u žutom ili narandžastom okruženju.
     
Prvo zasaditi perene
     
Lukovice lala se često sade i u kombinaciji sa ostalim perenama poput bergenije, spomenka, žavornjaka, narcisa i zumbula. Uz žute narcise, dakle, treba saditi ljubičastu lalu negrita. Uz žute lale princeze treba kombinovati ljubičasti zumbul. Lale pastelnih boja lepo izgledaju oivičene živom ogradom od šimšira, u kombinaciji sa dvogodišnjim biljkama (ljubičica, dan i noć i krasuljak), kao i drugim prolećnim lukovicama - narcis, muskari i fritilarija. Ukoliko se lukovice kombinuju sa perenama, uvek prvo treba zasaditi perene, jer one daju strukturu leji. Lale lepo izgledaju i u kombinaciji sa višegodišnjim biljkama, a tada ih treba saditi po najmanje pet u jednoj grupi.
 
April 2019.
 
Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 564.