Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

PUNE KORPICE DEDOVA I TURČINA

To su jestive gljive, od kojih je 16 vrsta zabeleženo u  našoj zemlji, a na na Fruškoj gori šest, sve gljive iz  grupe turčina su prvoklasne, zaostaju samo za vrganjima, dok su dedovi nešto lošijeg kvaliteta

U četinarskim šumama, na mestima bogatim humusom, javljaju se kvalitetne vrste, a između ostalih dedovi i turčini. Sudeći po prolećnim i letnjim berbama, toplo vreme s mnogo padavina nagoveštava "poplavu" krupnijih i sitnijih pečuraka. To nam je potvrdio i novosadski ekspert za gljive Momčilo Daljev, i naglasio da su veoma kvalitetne, pa će zaljubljenici u prirodu i njene darove sve do prvih jačih mrazeva puniti korpice i uživati u šumskom "mesu". Od njih mogu spremati specijalitete, a što preostane - sušiti i koristiti kad im sezona prođe.


Ove gljive pripadaju rodu Leccinum  i slične su vrganjima. Glavne njihove karakteristike su:
. sunđerasto plodonosno telo kao kod vrganja,
. pore bele boje osim kod vrste  L. crocipodium,
. puna, mesnata drška posuta ljuspicama – takozvanim skabrovima,
. kožica šešira često u obliku krpica koja prelazi preko cevčica, 
. sve su u simbiozi s određenom vrstom drveća, izuzev vrste Leccinum aurantiacum, koja  čini simbiotsku zajednicu sa više različitih vrsta drveća.

 

U turčina crven šešir, u dedova smeđ do crn

 

Gljive iz ovog roda su u narodu poznate kao turčini i dedovi. Turčini se prepoznaju po karmin crvenom šeširu, dok je kod dedova smeđ, kremkast ili crn.
Ove gljive su rasprostranjene širom Evrope, Severne Amerike i Azije - 75 vrsta, od kojih je 16 nađeno u Srbiji. Uglavnom su jestive. Međutim, u SAD su zabeleženi slučajevi lakih trovanja prilikom konzumacije pojedinih Leccinum-a.
Svi turčini i dedovi koji se mogu pronaći u Srbiji su jestivi, neki manje, neki više kvalitetni, i pogodni su za sušenje. Jestiva je cela gljiva dok je mlada, a starenjem drška postaje drvenasta i neupotrebljiva.
Na Fruškoj gori  raste šest vrsta: L. scabrum, L.  aurantiacum, L. pseudoscabrum, L. griseum, L. crocipodium i L. duriusculum. Turčini  su najbrojniji i u ovoj grupi se nalaze najkvalitetnije gljive.

 

D.Radivojac
Oktobar 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 558.