Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

PROLEĆNI RADOVI ZA ZELENI TEPIH

Na većini travnjaka imamo problem zagušenosti zemlje, jer se vremenom  natalože odumrle i odrezane travke, koje onemogućuju kvalitetan dotok vode, hranljivih materija i vazduha

Lep, dobar i kvalitetan travnjak mora biti negovan. Ukoliko želite da uživate u vlastitom travnjaku potrebno ga je stalno održavati i oko njega ozbiljno raditi. Na većini njih imamo problem zagušenosti zemlje, jer se vremenom  natalože odumrle i odrezane travke, koje onemogućuju kvalitetan dotok vode, hranljivih materija i vazduha. 
 
Tu nastupa baštovan kao nekakav - kozmetičar travnjaka. NJegov prvi posao u proleće je uklanjanje zaostalog lišća i osušene trave iz površinskog sloja zemljišta. Mora uzeti grablje u ruke i „očešljati“ travnjak. Ukoliko postoje neke neravnine, podignuto tlo usled mraza i slično, neophodno je te delove povaljati i izravnati. Održavanje travnjaka se time ne završava, nego tek počinje. Evo i nekih bitnih poslova i
postupaka koje treba da poznaje svaki zaljubljenik u divnu zelenu travu doma svog.
 
Provetravanje travnjaka
 
U slučaju kada se desi zagušenost zemlje travnjaka počinje širenje mahovine i korova. Potrebno je travnjak i koren trave provetriti. Idealno je ako se provetravanje obavlja jednom ili dva puta godišnje. Buše se rupe u travnjaku u koje ulazi vazduh, koji dopire do korena trave. Rupe se popunjavaju peskom i semenom. Postoje i mašine koje imaju noževe za podsecanje na dubinu 1 do 10 milimetara  koje na taj način mrtvu travu i korov izbacuju na površinu, pa ih treba posle završenog procesa grabljama očistiti.
 
Prihranjivanje
 
Travnjak je potrebno i prihranjivati minimalno jednom ili dva puta godišnje. Prva prolećna prihrana obavlja se početkom proleća primenom namenskih đubriva za travnjake, koji u svom sastavu sadrže i mikroelemente. Prihranom pojačavamo rast trave, a ujedno ona prelazi iz žuto-smeđe-zelene boje u lepu tamnozelenu. Najbolje je koristiti đubriva sa kontrolisanim otpuštanjem hraniva, pri čemu biljka uzima onoliko koliko joj je potrebno. Važno je pridržavati se koncentracija koje su navedene na svakom pakovanju đubriva, jer davanje prevelike doze može dovesti do oštećenja trave. Prvo prolećno đubrenje valja bazirati na hranivima sa većim udelom azota, koji povećava vegetativni rast, a to doprinosi da dobijemo travnjak lepe zelene boje. 
Ukoliko ima mogućnosti, đubrenje po poslednjem snegu, tačnije pre njegovog otapanja, treba obaviti ureom, preko snega. Na ovaj način se trava ispod snega postepeno zagreva i spremna je za prve prolećne dane. Prvo prolećno prihranjivanje travnjaka najbolje je obaviti u rano proleće pre kiše, pri čemu ne treba preterivati s đubrivom.
             
Dosejavanje trave
 
Proces formiranja i održavanja travnjaka sadrži još jednu operaciju, neophodnu za njegov idealan izgled. To je  proces dosejavanja. Sprovodi se tri  do četiri puta u godini. U zavosnosti od toga da li je travnjak u osunčanom ili zasenjenom delu, koriste se smeše za sunce ili hlad. Podsejavanje, kao i samo sejanje obavlja se “omaškom” iz ruke, a količine potrebne za tu operaciju su za 10 do 30 odsto manje nego prilikom prvog sejanja trave.
           
Košenje
 
Najbitnija stavka u održavanju i nezi travnjaka jeste redovno košenje. Travnjak kosimo u zavisnosti od vrste trave i godišnjeg doba. Kućni je dobro kositi dva, tri do četiri puta mesečno od proleća do jeseni, zavisno od vremenskih uslova i rasta trave. Ukrasni travnjaci kose se i dva puta nedeljno. Najbolje je kositi ga kada trava dostigne visinu od 8 do 12 centimetara, tako da nećete pogrešiti ukoliko travnjak kosite jedanput nedeljno. Čestim košenjem trava stvara čvršću i otporniju stabljiku i podstiče jačanje busena i stvaranje travnatog tepiha. Pokošenu travu nije dobro ostaviti na travnjaku, osim u manjim količinama pre letnjih suša jer se na taj način može dodatno poboljšati vlažnost zemljišta. Broj košenja u mesecu zavisi od klimatskih uslova i godišnjeg doba. Sa početkom proleća, prvo tkzv. prolećno košenje obavlja se na najnižu visinu, da bi se prosušio i provetrio travnjak posle snega i kiša. Optimalan broj košenja je dva  do tri puta mesečno. Kasnije se broj košenja povećava na tri do četiri  puta u mesecu, da bi se broj korigovao sredinom jeseni na dva do tri puta mesečno i u oktobru-novembru jednom mesečno. U slučaju suše ne preporučuje se košenje, već zalivanje.
 
April 2019.
 
Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 564.