Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

JESENJE LUKOVICE ZA PROLEĆNI VATROMET BOJA

Lako ih je uzgajati, dobro se prilagođavaju novoj sredini, a kad ih jednom posadimo - pojavljivaće se iznova, godinama, bez posebne nege

Mesta na kojima se sade lukovice u bašti nisu ograničena: mogu rasti u saksijama, lejama sa sezonskim cvećem, sa perenama, ispod drveća, ili na travnjacima, stvarajući efekat "divljine"  u bašti

Rano proleće je period kada u vrtu imamo mnogo cvetova koji su izrasli iz lukovica posađenih u jesen. Dobro su nam poznate lale, narcisi, šafrani, irisi, zumbuli i druge vrste lukovičastih biljaka, koje lepim cvetovima krase naše bašte. Zato je sada vreme da saznamo nešto više o pravilnoj jesenjoj sadnji lukovica.
Ovo je grupa najatraktivnijih i najrazličitijih biljaka u našem vrtu. Skoro je nemoguće opisati svu raznolikost u veličini, boji, mirisu ili obliku njihovih cvetova. Spadaju u vrste koje je lako uzgajati, dobro se prilagođavaju novoj sredini, a kad ih jednom posadimo - pojavljivaće se iznova, godinama, bez posebne nege.
Koje cveće raste iz lukovica? Koje od njih može da prezimi, a koje ne? Kako bi trebalo da se obavi pravilna sadnja? Pokušaćemo da odgovorimo na ova pitanja.

 

Gladiole i begonije sade se u proleće

 

Ukoliko želimo da u proleće imamo cvetove koji će nam ulepšavati vrt, trebalo bi da znamo da je jesen pravo vreme za sadnju lukovica, jer od jeseni do proleća biljka ima dovoljno vremena da se razvije i formira stablo. Za sadnju se mogu koristiti različite vrste biljaka, a njihove lukovice se mogu kupiti u prodavnicama kao što su vrtni centri, cvećare...
Prilikom sadnje trebalo bi znati da ove biljke zahtevaju dovoljnu količinu hranljivih materija, odnosno - kvalitetno pripremljen supstrat. Osnovni razlog zbog kojeg se lukovice koriste jeste to što su one trajnice - jednom posađene, na istom mestu opstaju godinama, što pre svega važi za jesenje lukovice, vrste koje kod nas prezimljavaju. Međutim, postoje lukovičaste vrste koje se kod nas sade kao prolećne lukovice. To su one koje ne mogu da prezime, pa je neophodno vaditi ih u toku godine, kao što su gladiole, begonije,  dalije.
Prilkom sadnje lukovica lala u saksije ili u bašte važno je znati tačnu dubinu sadnje. Ona određuje da li će biljka kvalitetno i dovoljno izrasti. Takođe, da bi biljka izrasla, potrebno je da ima dovoljno organske materije.

 

D.Radivojac

Oktobar 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 558.